Forethought vs pessimism

I experience a general lack of forethought. In most cases, it actually is best to think before, to be thoughtful. In the world today, from small to large, you really see the consequences of quick decisions and lack of foresight! I do not know if the word “forethought” is used in English but it appears in Google Translate when I write the Swedish word “förtänksamhet”. The Swedish word is included in the Swedish Academy’s Dictionary and means thoughtful, deliberative, considerate or prudent. Simply someone who gives a thought on what might happen in the future, and in time adapts their actions accordingly.


Modern people who lack the ability to be forethoughtful like to dismiss this special talent as pessimism, but nothing can be more wrong. There is nothing pessimistic about being thoughtful, considerate and wise. With forethought, the greatest possibilities can be discovered.
In the modern Swedish language, completely wrong and illogical, the word for forethought is replaced by “reflection” (eftertanke). However, “förtänksamhet” has been in our dictionary since the beginning of the 19th century. Unfortunately, early on the word was dismissed by the linguists of that time as a new formation of dubious value. We are still in that delusion, and all of us forethoughtful have to put up with being called pessimists.

2 Comments

 • walkaboutsweden

  Sitter här med ett leende och tänker tillbaka på en händelse för mååånga år sedan.
  Vi skulle åka med en annan familj på husvagnssemester och funderade över att åka till Dalarna. Det första som en utav oss sa var: men det är ju så himla mycket mygg där, har jag hört. Detta har vi skrattat åt i alla år – det fanns nämligen inte en enda mygga.
  Vi andra tyckte att den här personen var (för) pessimistisk men h*n svarade bara; det är jag inte – bara realistisk. 😉
  Något som jag har uppskattat mycket i livet är att vi i vårt äktenskap är två av olika “sort”. En som är spontan (gissa vem) 😉 och en som är eftertänksam. Det har berikat oss båda.
  När man är spontan tar man helt klart för snabba och ibland felaktiga beslut. Den som är eftertänksam kan ibland “dra allt i långbänk” så länge så att det tenderar att inte bli gjort alls. En medelväg blir oftare bra.

  • Michael

   Japp, med lite lagom förtänksamhet blir det allra bäst. Varken ”härligt och spontant” oöverlagt eller ”prokastinerande” pessimistiskt! 😉

Please comment here!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: